Hepinize merhabalar, şu an bu yazıyı okuyan annelerim nasılsınız?
Bu konuşmaya giriş için yazılmış bir şey değil gerçekten nasılsınız?
Şu an okumaya devam etmeden bir durup bakmanızı istiyorum kendinize. Nasıl hissediyorsunuz? Bedeninizde olan değişiklikler nasıl hissettiriyor? Bebek hareketlerini duymaya başladığınız dönemdeyseniz her bir vuruşu duyduğunuzda bu nasıl hissettiriyor? Henüz hareketleri duymaya başlamamış ya da yeni yeni başlamış olabilirsiniz bu nasıl hissettiriyor? Annelik düşüncesi nasıl hissettiriyor? Kısaca siz nasıl hissediyorsunuz?
Bağlanma bebeğin en önemli var olma çabasıdır ve bu tek taraflı değildir.
Annesinden gelen her türlü davranış, dokunuş, ses ve bakışı yorumlama yolunda dikkat kesildiği hayati bir mücadeledir.
Dokunmak beyindeki oksitosin sistemini aktive eder ve oksitosin salgılanmaya başlar. Dokunan ve dokunulan kişide güven duygusu oluşur. Güven duygusu stres ve korku hormonlarının seviyelerini düşürür ve sakinleşme başlar. Karşılıklı gerçekleşen sarılma ve dokunma eylemi bu hormonları karşılıklı senkronize eder ve birbirine bağlanma başlar.
Bebekle bağlanmanın en güzel ve kolay yolu, ten tene temas yapmaktır. Ten Tene Temas; bebek doğduktan hemen sonra herhangi bir örtüye sarılmadan annenin göğsüne konmasıyla başlayıp ilk emzirme bitene kadar orda kalmasıyla devam eden bir süreçtir. Bebeğin annesiyle temas etmeyen kısmı bir battaniyeyle örtülür ve buradayken üşümesi imkansızdır. Anneye müdahale ya da bakım yapılması gereken durumlarda ve sonrasında istenilen her zaman babayla da aynı şekilde ten tene temas sağlanabilir.
40 hafta anne bedeninde yaşayan bebek doğumla beraber anneden ayrılınca ağlayarak tepki verir ve travma yaşayabilir. Doğumdan sonra ten tene temas yaşayan bebeklerde daha az ağlama görülür ve anne bebek birbirlerine güvenle dokunur. Aynı şekilde bebekleriyle ten tene temas yaşayan annelerde ise bebeklerinin ihtiyaçlarına karşılık verebilme hissiyatı daha çabuk gelişir. Bebek annenin memesine dokunup masaj yaptıkça annenin oksitosin ve prolaktin seviyeleri arttığı için süt oluşumu da iyi yönde desteklenmiş olur.
Ten Tene Temas yapan bebekler diğerlerine göre daha erken uyanır, emme aranma refleksi daha gelişmiştir.
Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta, ten tene temas için hiç bir zaman geç kalınmışlık yoktur. Türlü nedenler ile doğum anında ten tene temas yaşayamayan aileler de bebekleriyle ilk fırsatta bunu deneyimleyebilirler.
Instagram : @dogumharmonisi